top of page

Historie Sint-Hubertusviering

Sinds 1947 is Wiemesmeer het centrum van de jaarlijks terugkerende, kleurrijke en wijdvermaarde Sint-Hubertusviering. In die tijd passeerde woudmeester Gibert Bodeux regelmatig al fietsend de Sint-Jozefskerk van Wiemesmeer, die gelegen was midden in een schijn van dennenbossen. Daar ontmoette hij E.H. Peeters, toen rector. Zij werden de geestdriftige bezielers van de Sint-Hubertusfeesten te Wiemesmeer.

SHF-Locatie-Kerk-002.jpeg

De kerk van Wiemesmeer

De kerk van Wiemesmeer werd gebouwd in 1935 door kanunnik Coenen. Het is een wit gotisch kerkje zo smetteloos als de rijbroeken van de jagers en zo stijlvol als de jonkers die statig hun paarden nog voor de aanvang van de jacht voor de bewonderde ogen der toeschouwers laten defileren. De kerk van Wiemesmeer is de trouwe nabootsing van de Abdijkerk van Hocht bij Lanaken, een echt kunstjuweeltje.

Het was Prins de Mérode die met Rally Campine in het jachtseizoen wekelijks op de ree joeg, de lange jacht te paard, de “vènerie” (chasse à cour), en dit tot begin jaren 70.

Slipjacht Zutendaal

U vraagt zich wellicht af hoe een uitzonderlijk evenement als Slipjacht in het kleine Wiemesmeer (Zutendaal) is terecht gekomen.

 

De jachthoornkring De Gezellen van Sint-Hubertus uit Wiemesmeer (Zutendaal) werden eind jaren zestig, en nu nog, gevraagd om her en der in Nederland de Slipjacht te komen opluisteren met hun jachthoornklanken.

 

Zo kwam het Sint-Hubertuscomité in contact met de inrichters van de slipjacht Udernhout (Nederland). Zij waren bereid om met de equipage en de meute (De Veluwe Hunt) ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan Sint Hubertusviering Wiemesmeer (1972) een slipjacht te komen verzorgen in Wiemesmeer.

 

Dat is zo gebleven tot op de dag van vandaag.

Slipjacht-27-10-2013-064.jpg
bottom of page